Prawd. bycia chorym.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MJay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RJS \ Krk
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Prawd. bycia chorym.

Post autor: MJay »

Cześć mam pytanie czy dobrze to rozumiem.
0.001 osób jest chorych na daną chorobę.
Test jest w stanie w 97% stwierdzić pozytywnie chorobę pod warunkiem, że ktoś jest chory oraz, w 2% dać wynik pozytywny, gdy ktoś nie jest chory.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest się chorym, gdy test wypadł pozytywnie?
A - osoba jest chora
B - test wypadł pozytywnie
Czy zdarzenia są niezależne?
\(\displaystyle{ P( B l A ) = \frac{P( A ) \cdot P( B )}{P( A )}}\)
Czy to po prostu rozkład drzewkowy?
\(\displaystyle{ P( A ) \cdot P( B )}\)
Czy to jeszcze całkiem inaczej się oblicza?
A - osoba chora
B1 - test wypadł pozytywnie a osoba jest chora
B2 - test wypadł pozytywnie a osoba nie jest chora
\(\displaystyle{ P( A l B1 ) = \frac{P(A \cap B1) \cdot P(B1)}{P(A \cap B1) \cdot P(B1) + P(A \cap B2) \cdot P(B2)}}\)
Ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Prawd. bycia chorym.

Post autor: pyzol »

Te całkiem inaczej.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawd. bycia chorym.

Post autor: robertm19 »

Raczej masz policzyć
\(\displaystyle{ P(A|B)}\)
ODPOWIEDZ