Sieć elektryczna zawiera 5 jednakowych urządzeń połączonych szeregowo. Prawdopodobieństwo awarii każdego z nich wynosi 0,3. Zatem prawdopodobieństwo awarii całej sieci wynosi: ?
Jak to wyliczyc? prosze o pomoc.
Prawdopodobieństwo awarii
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Prawdopodobieństwo awarii
Z tego co pamiętam z lekcji fizyki, to awaria nastąpi, jeśli chociaż jedno urządzenie się zepsuje. Skorzystajmy z prawdopodobieństwa przeciwnego:
\(\displaystyle{ P(A')=(\frac{7}{10})^5\\
P(A)=1-P(A')=1-(\frac{7}{10})^5}\)
Już poprawiłam; zamiast prawdopodobieństwa nie zepsucia, wstawiłam szanse, że się zepsuje.
\(\displaystyle{ P(A')=(\frac{7}{10})^5\\
P(A)=1-P(A')=1-(\frac{7}{10})^5}\)
Już poprawiłam; zamiast prawdopodobieństwa nie zepsucia, wstawiłam szanse, że się zepsuje.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, o 18:47 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet;p
Prawdopodobieństwo awarii
prawidłowa odpowiedzia powinno byc: 0,83193 wiec to raczej trzeba zrobic inaczej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 kwie 2007, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz
Prawdopodobieństwo awarii
hmmm ..ciekawe ale jak dla mnie to 0,83193 i odpowiedź podana wcześniej to ... to samo ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Prawdopodobieństwo awarii
hmmm ..ciekawe ale jak dla mnie to 0,83193 i odpowiedź podana wcześniej to ... to samo ?
Teraz tak, ponieważ poprawiłam posta.Ostatnio zmieniony przez *Kasia 11 Kwiecień 2007, 18:47, w całości zmieniany 1 raz