Mocne prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
porucznik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 13 razy

Mocne prawo wielkich liczb

Post autor: porucznik »

Niech \(\displaystyle{ X_{1},..,X_{n}}\) niezależne zm. los o jednakowym rozkładzie o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(x)= 1 - \frac{1}{x}, x \geqslant 1}\)

a) Uzasadnić że podana granica istnieje p.w:

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ln(|X_{1}|...|X_{n}|)}{n}}\)

b) Ile wynosi ta granica? Podać dokładny wynik.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Mocne prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

Moduły chyba są nie potrzebne, bo \(\displaystyle{ x\ge 1}\).
Wyznacz rozkład \(\displaystyle{ \ln(X_{1})}\).
Awatar użytkownika
porucznik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 13 razy

Mocne prawo wielkich liczb

Post autor: porucznik »

\(\displaystyle{ ln|X_{1}| \sim \epsilon(1)}\) stąd \(\displaystyle{ EX_{i} = 1< \infty \forall_{i \in \mathbb N}}\), czyli zachodzi MPWL i szukana granica to \(\displaystyle{ 1}\)?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Mocne prawo wielkich liczb

Post autor: Alef »

Tak
ODPOWIEDZ