Mamy ciąg zm. los. \(\displaystyle{ Y_{n}}\) niezależnych o jednakowym rozkładzie (normalny standardowy). Zbadać zbieżność szeregów:
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{Y_{n}}{n}}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{Y_{n}}{\sqrt{n}}}\)
Czy możemy korzystać tutaj z tw. o dwóch szeregach? Czy wtedy następujące odpowiedzi są poprawne?
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} E( \frac{Y_{n}}{n} ) = 0 < \infty}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} Var(\frac{Y_{n}}{n}) = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^{2}} = 1 < \infty}\)
Zatem z tw. o dwóch szeregach, szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{Y_{n}}{n}}\) jest zbieżny.
b) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} E(\frac{Y_{n}}{\sqrt{n}}) = 0 < \infty}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} Var(\frac{1}{n^{2}}) = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n} = \infty}\)
I nie możemy skorzystać z tw. o 2ch szer. W jaki sposób zbadać zbieżność b)? Twierdzenie o 3ch. szeregach? Jak wtedy powinny wyglądać obcięcia danych zm. los.?
Pozdrawiam.
Twierdzenie o dwóch szeregach
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Twierdzenie o dwóch szeregach
Chodzi o zbieżność prawie wszędzie. A tw. o 2ch szeregach mówi, że jeśli mamy ciąg niezależnych zm. los. \(\displaystyle{ (X_{n})}\) oraz
1) szereg wartości oczekiwanych jest zbieżny
2) szereg wariancji jest zbieżny
to wtedy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} X_{n}}\) jest zbieżny.
Czyli mamy tylko implikację. W b) nie są spełnione założenia tego tw. więc nam nie pomoże. Trzeba zrobić to pewnie jakoś z tw. o 3ch szeregach Kołmogorowa niestety nie wiem jak. Uprzejmie proszę o pomoc
1) szereg wartości oczekiwanych jest zbieżny
2) szereg wariancji jest zbieżny
to wtedy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} X_{n}}\) jest zbieżny.
Czyli mamy tylko implikację. W b) nie są spełnione założenia tego tw. więc nam nie pomoże. Trzeba zrobić to pewnie jakoś z tw. o 3ch szeregach Kołmogorowa niestety nie wiem jak. Uprzejmie proszę o pomoc