kwartyle rozkładu
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
kwartyle rozkładu
Mam takie zadanko do rozwiązania:
Miesięczne spożycie owoców na jedną osobę w pewnej gminie ma rozkład X z funkcją gęstości:
f(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x<0 \\ \frac{1}{64} x ^{3} &\text {dla } 0 \le x \le 4 \\ 0 &\text{dla } x>0 \end{cases}}\)
Oblicz kwartyle tego rozdziału.
Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać, ma ktoś jakieś porady. Uprzedzam, że zrozumienie prawdopodobieństwa a szczególnie tych funkcji gęstości, dystrybuant itp jest dla mnie ciężkie.
Miesięczne spożycie owoców na jedną osobę w pewnej gminie ma rozkład X z funkcją gęstości:
f(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases} 0 &\text{dla } x<0 \\ \frac{1}{64} x ^{3} &\text {dla } 0 \le x \le 4 \\ 0 &\text{dla } x>0 \end{cases}}\)
Oblicz kwartyle tego rozdziału.
Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać, ma ktoś jakieś porady. Uprzedzam, że zrozumienie prawdopodobieństwa a szczególnie tych funkcji gęstości, dystrybuant itp jest dla mnie ciężkie.
kwartyle rozkładu
Wyznaczasz dystrybuantę \(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^x f(t)\,\dd t}\). Mamy \(\displaystyle{ F(Q_1)=0.25}\) oraz \(\displaystyle{ F(Q_3)=0.75}\), skąd wyznaczysz z łatwością \(\displaystyle{ Q_1,Q_3}\) jak również wszystkie pozostałe kwantyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
kwartyle rozkładu
czyli dystrybuantę liczę z tej całki? \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{4}}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{64} t^{3}dt}\)
kwartyle rozkładu
Nie do końca. Czemu masz czwórkę w górnej granicy? Ponadto całka, którą napisałaś, jest rozbieżna. Dzwoniło, ale nie w tym kościele co trzeba. Zastosuj się do mojej wskazówki rozważając różne przypadki dla \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
kwartyle rozkładu
No to chyba nie do końca rozumiem, mam rozważyć 3 przypadki?
1) całka od \(\displaystyle{ - \infty}\) do 0
2) całka od 0 do 4
3) całka od 0 do \(\displaystyle{ + \infty}\) ?
1) całka od \(\displaystyle{ - \infty}\) do 0
2) całka od 0 do 4
3) całka od 0 do \(\displaystyle{ + \infty}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
kwartyle rozkładu
tak, ale dystrybuanta w prziedziale od 0 do 4, może wynosić rózne wartości w zależności od x
przedział jest od 0 DO 4, czyli może być też do 3, dlatego wstawiamy x
przedział jest od 0 DO 4, czyli może być też do 3, dlatego wstawiamy x
kwartyle rozkładu
Rozważę Ci jeden przypadek. Jeśli \(\displaystyle{ xin[0,4)}\), to \(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^x f(t)\,\dd t=\int_{-\infty}^0 0\dd t+\int_0^x\frac{t^3\dd t}{64}=\frac{x^4}{256}.}\)
Pozostałe przypadki rozważ sama.
Pozostałe przypadki rozważ sama.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
kwartyle rozkładu
ok, to tyle jednak udało mi się zrobić czyli jak chce teraz policzyć F(Q1) = 0,25 to za x podstawiam 0,25 i tyle?
kwartyle rozkładu
\(\displaystyle{ \frac{Q_{1}^{4}}{256}=0,25}\)
I wyliczasz \(\displaystyle{ Q_{1}}\)
I wyliczasz \(\displaystyle{ Q_{1}}\)