Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wbchgkv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2013, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legionowo

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: wbchgkv »

Jest 40 pytań. Umiem odpowiedzieć na 10 pytań z 40 w pełni.
Zasada losowania pytań wymyślona przez profesora:
Losuję 4 pary pytań (8 sztuk) z czego jedną parę odrzucam (zostają mi 3 pary pytań). Z każdej pary wybieram jedno pytanie (wybieram 3 pytania). Jedna pełna odpowiedź na pytanie zalicza egzamin. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zdam egzamin?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: Alef »

Czym procedura wybierania zaproponowana przez profesora różni się od wylosowania bezpośrednio z puli 40 zadań 3 zadań i udzieleniu odpowiedzi na nie?
wbchgkv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2013, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legionowo

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: wbchgkv »

Znaczy nie różni się, tak? Po prostu wybieram 3z40 i odpowiadam, więc prawdopodobieństwo, że zdam jeśli umiem 10/40 wynosi 0,58? Cudownie
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: Alef »

\(\displaystyle{ A}\) - zdam egzamin znając odpowiedź na 10 z 40 pytań.

Prawdopodobieństwo sukcesu i porażki:

\(\displaystyle{ p=\frac{10}{40}=\frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ q=\frac{30}{40}=\frac{3}{4}}\)

Sytuacja jak dla mnie wygląda tak:

Losujesz pytanie. Jeżeli potrafisz odpowiedzieć na to pytanie to zdajesz (sukces), jeżeli nie potrafisz (porażka) ale masz jeszcze dwie szanse wylosowania pytania.

Zatem łatwiej jest policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:

\(\displaystyle{ B}\) - nie zdam egzaminu znając odpowiedź na 10 z 40 pytań.

Nie zdasz egzaminu jeżeli w ciągu 3 niezależnych prób osiągniesz 0 sukcesów.

A żeby policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) musisz zastosować schemat Bernoulliego:



lub

80165.htm

Na koniec \(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)}\).

Powodzenia, wystarczy podstawić do wzorów.
wbchgkv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2013, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legionowo

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: wbchgkv »

Wielkie dzięki, zdałem na 4+ znając odpowiedzi na 10 pytań z 40 Pozdrawiam serdecznie
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Skomplikowane losowanie pytań na egzaminie - zdam?

Post autor: Alef »

Jak policzyłem z ciekawości jakie miałeś szanse to właśnie wychodzi po zaokrągleniu 0,58 na to abyś zdał. A że zdałeś na 4+ -> Gratulacje!

Pamiętaj, że zdarzenia bardzo rzadkie lubią pojawiać się seriami
ODPOWIEDZ