Rozkład łączny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
arti88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 18 lis 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład łączny

Post autor: arti88 »

Zmienne losowe X Y maja rozkłady dane tabelami
\(\displaystyle{ \frac{Xi}{Pi}}\)\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c}
\hline
0& 1& 2 \\
0,2& 0,3& 0,5 \\ \hline
\end{tabular}}\)


\(\displaystyle{ \frac{Yi}{Pi}}\)\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c}
\hline
1 & 2 \\
0,35 & 0,65 \\ \hline
\end{tabular}}\)

Jak wyznaczyć rozkład łączny zmiennych X Y ?
szw1710

Rozkład łączny

Post autor: szw1710 »

Jednoznacznie się nie da. Zrób tabelkę, a zobaczysz. Niech \(\displaystyle{ x_i=P(X|Y=i)}\) dla \(\displaystyle{ i=0,1,2}\). Warunki zadania spełniają wszystkie liczby nieujemne \(\displaystyle{ x_0,x_1,x_2}\) takie, że \(\displaystyle{ x_0+x_1+x_2=0.35}\).
ODPOWIEDZ