rozklad Poissona
rozklad Poissona
Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego towaru wynosi \(\displaystyle{ 0.3}\) Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybierajac\(\displaystyle{ 3}\) detale natrafimy na przynajmniej jeden wadliwy?
rozklad Poissona
Wydaje mi się, że tutaj Poisson nie pasuje, ponieważ pobieramy bardzo małą ilość detali, a w Poissonie powinna być ona jak największa.
Chyba powinno się zastosować schemat Bernoulliego.
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) polegającego na natrafieniu na przynajmniej jeden wadliwy produkt równe jest sumie trzech zdarzeń polegających na wylosowaniu \(\displaystyle{ 1,2}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) wadliwych detali. Zdaje się, że wystarczy skorzystać z schematu Bernoulliego i policzyć każde z tych zdarzeń osobo, a później je zsumować. Można też skorzystać z zdarzenia przeciwnego \(\displaystyle{ P(E)}\), polegającego na tym, że na 3 wybierane sztuki żadna z nich nie będzie wadliwa. Wtedy prawdopodobieństwo będzie równało się..
\(\displaystyle{ P(E)= P_{3,0} = {3 \choose 0} \cdot 0,3^0 \cdot 0,7^{3-0}}\)
Z racji, że jest to zdarzenie przeciwne musimy jeszcze dokończyć Nasze obliczenia z zależności pomiędzy zdarzeniem, a jego dopełnieniem, tzn.:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(E)}\)
PS: Zastrzegam sobie prawo do błędu, nie jestem na 100% pewny rozwiązania
Chyba powinno się zastosować schemat Bernoulliego.
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) polegającego na natrafieniu na przynajmniej jeden wadliwy produkt równe jest sumie trzech zdarzeń polegających na wylosowaniu \(\displaystyle{ 1,2}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) wadliwych detali. Zdaje się, że wystarczy skorzystać z schematu Bernoulliego i policzyć każde z tych zdarzeń osobo, a później je zsumować. Można też skorzystać z zdarzenia przeciwnego \(\displaystyle{ P(E)}\), polegającego na tym, że na 3 wybierane sztuki żadna z nich nie będzie wadliwa. Wtedy prawdopodobieństwo będzie równało się..
\(\displaystyle{ P(E)= P_{3,0} = {3 \choose 0} \cdot 0,3^0 \cdot 0,7^{3-0}}\)
Z racji, że jest to zdarzenie przeciwne musimy jeszcze dokończyć Nasze obliczenia z zależności pomiędzy zdarzeniem, a jego dopełnieniem, tzn.:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(E)}\)
PS: Zastrzegam sobie prawo do błędu, nie jestem na 100% pewny rozwiązania
rozklad Poissona
robertm19, w takim razie jest dobrze, czy źle?
Dziś na egzaminie z procesów będę pewnie pod każdym tak pisał
Dziś na egzaminie z procesów będę pewnie pod każdym tak pisał