Losowanie kul ze zwracaniem.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mooseq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 22 sty 2008, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 3 razy

Losowanie kul ze zwracaniem.

Post autor: mooseq »

Witam,
chciałbym prosić o zweryfikowanie mojego toku myślenia w zadaniu.
A mianowicie zadanie mówi o tym, że dwóch zawodników losuje ze zwracaniem kule z pojemnika, w którym jest 7 kul - 3 białe i 4 czarne. Wygrywa ten, który pierwszy wylosuje białą kulę. Zaczyna gracz pierwszy. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wygra gracz II.
Rozpisałem szanse na zwycięstwo gracza pierwszego:
Prawdopodobieństwo wygrania w I rundzie: \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)
Prawdopodobieństwo wygrania w II rundzie:\(\displaystyle{ \frac{4}{7} \cdot \frac{4}{7} \cdot \frac{3}{7}}\)
Prawdopodobieństwo wygrania w II rundzie:\(\displaystyle{ \frac{4}{7} \cdot \frac{4}{7} \cdot \frac{4}{7} \cdot \frac{4}{7} \cdot \frac{3}{7}}\)
a więc pierwszy wyraz to\(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)a \(\displaystyle{ q= \frac{16}{49}}\)
ze wzoru na sumę \(\displaystyle{ \frac{a1}{1-q} = \frac{7}{11}}\)
A więc prawdopodobieńtwo zwycięztwa gracza II = \(\displaystyle{ 1- \frac{7}{11} = \frac{4}{11}}\)
Dobrze wykombinowałem?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Losowanie kul ze zwracaniem.

Post autor: pyzol »

Wygląda poprawnie.
ODPOWIEDZ