Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tbfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Poznania
Podziękował: 27 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: tbfa »

Każda z N + 1 urn zawiera N kul. Urna o numerze k zawiera k białych i N-k czarnych kul,
k = 0,1...,N. Z losowo wybranej urny losujemy n razy po jednej kuli ze zwracaniem. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wszystkie wylosowane kule są białe?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \frac{1}{N+1}\sum_{k=0}^{N}\left(\frac{k}{N} \right)^n}\)
ODPOWIEDZ