Test na chorobę. Co oznacza + a co - wynik testu?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
abigail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 8 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ełk

Test na chorobę. Co oznacza + a co - wynik testu?

Post autor: abigail »

Rozważmy badanie przesiewowe, mające stwierdzić czy pacjent choruje na pewną rzadką chorobę. Przez D oznaczmy zdarzenie polegające na tym, że jest chory. Prawdopodobieństwo, że konkretna osoba choruje na tę chorobę jest równe P(D)=0.001 . Załóżmy, że test mający dwa możliwe wyniki dodatni (+) i ujemny (-). Załóżmy też , że test ten daje fałszywy wynik dodatni z prawdopodobieństwem a=0.1 i fałszywy z prawdopodobieństwem b=0.1. Wyjaśnij co oznacza dodatni wynik testu? co oznacza ujemny wynik testu. Wykonaj odpowiednie obliczenia.
ODPOWIEDZ