wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
W urnie znajduje się 100 kul ponumerowanych od 1 do 100. Losujemy bez zwracania 25 kul i zapisujemy numery, a następnie wrzucamy kule z powrotem do urny. Czynność tą powtarzamy 5 razy. Oblicz wartość oczekiwaną liczby kul, które zostały wylosowane co najmniej dwa razy.
\(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową przyjmującą wartości od 7 do 62? (czyli liczba kul wylosowana co najmniej dwa razy); jak przypisać prawdopodobieństwa?
\(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową przyjmującą wartości od 7 do 62? (czyli liczba kul wylosowana co najmniej dwa razy); jak przypisać prawdopodobieństwa?
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
ale mam rozpisywać prawdopodobieństwo dla każdej wartości z osobna? przecież tego jest mnóstwo...
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
Nie, możesz teraz ze schematu bernoulliego policzyć jakie są szanse na wystąpienie danej kuli co najmniej 2 razy. Definiujesz zmienne i=1,...,100
\(\displaystyle{ X_{i}= \begin{cases} 1 \\ 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P(X_{i}=1)}\) obliczysz tak jak mowiłem wyżej.
Na koniec \(\displaystyle{ E\sum_{i=1}^{100}X_{i}}\) będzie rozwiązaniem.
\(\displaystyle{ X_{i}= \begin{cases} 1 \\ 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P(X_{i}=1)}\) obliczysz tak jak mowiłem wyżej.
Na koniec \(\displaystyle{ E\sum_{i=1}^{100}X_{i}}\) będzie rozwiązaniem.
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
czyli \(\displaystyle{ P(X_i=1) = 1- \left[ {25 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{4} \right) ^1 \cdot \left( \frac{3}{4} \right) ^{24} + {25 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{4} \right) ^0 \cdot \left( \frac{3}{4} \right) ^{25} \right]}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
wartość oczekiwana liczby kul - 5 krotne losowanie
Nie, masz 5 prób. Daną kule w jednej próbie wylosujesz raz, bez zwracania jest. Zamień 25 na 5.
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy