Wybieramy losowo dwie liczby z przedziału [0;3]. Oblicz prawdopodobieństwo, że
(a) ich iloczyn wynosi 4.
(b) ich iloczyn nie przekracza 4.
(c) druga liczba jest większa od pierwszej, a ich iloczyn nie przekracza 4.
Jak się za to zabrać? Domyślam się, że trzeba tu zastosować prawdopodobieństwo geometryczne, ale nie mam pomysłu jak.
Prawdopodobieństwo geometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Sprawa sprowadza się do tego, aby zauważyć, że: \(\displaystyle{ \Omega = [0;3]^{2}}\).
Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że iloczyn tych liczb wynosi 4.
Wtedy
\(\displaystyle{ A=\left\{ (x,y) \in \Omega: xy=4\right\} = \left\{ (x,y) \in \Omega: y=\frac{4}{x} \wedge x \neq 0 \right\}}\)
Narysuj teraz ten zbiór A.
I dalej powinieneś dać sobie radę.
Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że iloczyn tych liczb wynosi 4.
Wtedy
\(\displaystyle{ A=\left\{ (x,y) \in \Omega: xy=4\right\} = \left\{ (x,y) \in \Omega: y=\frac{4}{x} \wedge x \neq 0 \right\}}\)
Narysuj teraz ten zbiór A.
I dalej powinieneś dać sobie radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 27 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Czyli dla podpunktu a to będzie to odcinek całki, ograniczony \(\displaystyle{ x = 3, y=3, y= \frac{4}{x}}\) ?
Dla podpunktu b, będzie to obszar poniżej \(\displaystyle{ x = 3, y=3, y= \frac{4}{x}}\) ?
Obrazek : ... .08.45.jpg
Dla podpunktu b, będzie to obszar poniżej \(\displaystyle{ x = 3, y=3, y= \frac{4}{x}}\) ?
Obrazek :
Kod: Zaznacz cały
https://www.dropbox.com/s/b7w8eyh2oodg6