Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tbfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Poznania
Podziękował: 27 razy

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: tbfa »

Zbuduj dwa naturalne modele przestrzeni probabilistycznej (jeden klasyczny, drugi nieklasyczny) dla
doświadczenia polegającego na rzucie dwiema dobrze wyważonymi kostkami sześciennymi, które mają następujące liczby oczek na ściankach: kostka A - 3,3,3,4,5,5; kostka B - 2,2,2,4,4,4.

Jak mam zbudować w tym przypadku przestrzeń nieklasyczną? Klasyczna to wiadomo :
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ \left( 3,\right 2), \left( 4,\right 2), \left( 5,\right 2), \left( 3,\right 4), \left( 4,\right 4), \left( 5,\right 4) \right\}}\)

Ale co z nieklasyczną?
szw1710

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: szw1710 »

W schemacie klasycznym wszystkie zdarzenia elementarne są równoprawdopodobne. W nieklasycznym niekoniecznie.
tbfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Poznania
Podziękował: 27 razy

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: tbfa »

No właśnie, ale tutaj kostki są dobrze wyważone i prawdopodobieństwo jest równoprawdopodobne, więc jak zapisać przestrzeń nieklasyczną dla tego zadania?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: yorgin »

szw1710 pisze:W nieklasycznym niekoniecznie.
Można określić iloczyn wyrzuconych oczek. Jego rozkład jest łatwy do wyznaczenia i nie jest równomierny.

Prawdopodobieństwo klasyczne nazywa się też potocznie prawdopodobieństwem Laplace'a.
szw1710

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: szw1710 »

Nie o to chyba chodzi. Należało to samo doświadczenie wymodelować raz klasycznie, raz nieklasycznie. Podałem wskazówkę, ale celowo nie podałem modeli
tbfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Poznania
Podziękował: 27 razy

Przestrzeń klasyczna i nieklasyczna

Post autor: tbfa »

Ok, można policzyć liczbę wystąpień danej liczby na kostce i zsumować jej prawdopodobieństwo przez co będziemy mieli nierównoprawdopodobne zdarzenia, ale omega wciąż jest taka sama... ?
ODPOWIEDZ