Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Post autor: Kropka92 »

Niech X , Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie wykładniczym z parametremm \(\displaystyle{ \lambda}\). Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=|X-Y|}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ P(Z\le z)=P(|X-Y|\le z)=P(-z \le X-Y \le z)=}\)
Trzeba sobie to rozrysować na układzie współrzędnych i obliczyć odpowiednie całki.
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Post autor: Kropka92 »

Czy dobrze zrozumiałam?
\(\displaystyle{ P(X+t \ge Y \ge X-t}\) Wyszedł mi pewien obszar który nie jest normalny więc dzielę go na dwa obszary i dostaję \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{t}\int\limits_{0}^{x+t}f(x,y)dy dx + \int\limits_{t}^{ \infty }\int\limits_{x-t}^{ x+t}f(x,y)dy dx}\)
?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2013, o 20:15 przez Kropka92, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Post autor: robertm19 »

Druga całka pierwsze całkowanie w granicach od \(\displaystyle{ t}\) do \(\displaystyle{ \infty}\)
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej Z

Post autor: Kropka92 »

no tak racja już poprawiłam, dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ