Łańcuch Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tortoise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 16 razy

Łańcuch Markowa

Post autor: tortoise »

Witam,

prosiłbym o krótkie wyjaśnienie, co mam zrobić w tym zadaniu. Na ćwiczeniach wiele z łańcuchów Markowa nie zrobiliśmy, a już mi brakuje czasu, żeby samemu poważnie nad tym przysiąść. Dodam, że "normalne" łańcuchy Markowa rozwiązuję spokojnie. Nie wiem tylko co zrobić, gdy pojawia się limes.

Treść:
Rozważmy łańcuch Markowa \(\displaystyle{ X_0, X_1, X_2, X_3,...}\) o trzech stanach: \(\displaystyle{ 1, 2, 3}\), który ma następującą macierz przejścia:

\(\displaystyle{ P = \left[\begin{array}{ccc}\frac{1}{2}&\frac{1}{2}&0\\\frac{1}{3}&0&\frac{2}{3}\\\frac{1}{3}&0&\frac{2}{3}\end{array}\right]}\)

Załóżmy ponadto, że \(\displaystyle{ P(X_0=1)=\frac{1}{6}, P(X_0=2)=\frac{1}{3}, P(X_0=3)=\frac{1}{2},}\)

Obliczyć: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} P(X_{n+1} = 1 | X_n = 2)}\).


Pozdrawiam!
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Łańcuch Markowa

Post autor: tometomek91 »

Ta granica to wyraz \(\displaystyle{ a_{21}}\) macierzy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} A \cdot P^n}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) to rozkład poczatkowy.
tortoise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 16 razy

Łańcuch Markowa

Post autor: tortoise »

Dziękuję! W sumie teraz rozumiem swoją głupotę i brak dobrego zaznajomienia z teorią. Z tw. ergodycznego śmiało powinno pójść.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ