Gęstość i rzut

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
studenttt91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 10 razy

Gęstość i rzut

Post autor: studenttt91 »

Znaleźść gęstość rzutu na oś \(\displaystyle{ Ox}\) punktu losowo wybranego z kola o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\). Wiem, że funkcja rzuty na \(\displaystyle{ Ox}\)
to \(\displaystyle{ g(x,y)=x}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Gęstość i rzut

Post autor: robertm19 »

Wektor ma rozkład jednostajny na kole.
\(\displaystyle{ f_{X}(x)=\int_{R}f_{X,Y}dy=\int_{-\sqrt{r^2-x^2}}^{\sqrt{r^2-x^2}}\frac{1}{\pi r^2}dy}\)
studenttt91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 10 razy

Gęstość i rzut

Post autor: studenttt91 »

Poza przedziałem \(\displaystyle{ [-r,r]}\) to \(\displaystyle{ 0}\)?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Gęstość i rzut

Post autor: robertm19 »

Nie rozumiem ?
\(\displaystyle{ f_{x,y}=0}\) poza kołem.
studenttt91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 10 razy

Gęstość i rzut

Post autor: studenttt91 »

Ale dla gęstości brzegowej
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Gęstość i rzut

Post autor: robertm19 »

tak
ODPOWIEDZ