Prawdopodobieństwo uszkodzenia każdego z urządzeń przy sprawdzaniu jego niezawodności wynosi \(\displaystyle{ 0,2}\). Do sprawdzenia wybieramy losowo próbkę \(\displaystyle{ n}\) urządzeń. Dla jakiego najmniejszego \(\displaystyle{ n}\) prawdopodobieństwo znalezienia w wylosowanej próbce co najmniej trzech urządzeń niesprawnych jest nie mniejsze niż \(\displaystyle{ 0,9}\)? Zakładamy niezależność odpowiednich zdarzeń.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Prawdopodobieństwo uszkodzenia urządzenia - próba n urządzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 18:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tu i tam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo uszkodzenia urządzenia - próba n urządzeń
Otrzymałam coś takiego
\(\displaystyle{ (0,8)^{n-2}\left( 0,02n^2+0,14n+0,64\right) \le 0,1}\), ale nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ (0,8)^{n-2}\left( 0,02n^2+0,14n+0,64\right) \le 0,1}\), ale nie wiem co dalej.