zad. 1. Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 3 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowano co najmniej 1 asa??
zrobiłem to zadanie ze wzoru P(A)=(n nad k)*p^n*(1-p)n-k i okazało sie ze źle...
jeżeli ktoś wie jak to zrobić, to b. proszę tu bądź na maila czarpio@wp.pl
zad.2 Z urny zawierającej 12 kul białych, 8 zielonych i 6 czarnych losujemy bez zwracania 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowano kulę zieloną??
zad. 3 Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania damy, jeżeli wiadomo, że wylosowana karta jest figurą ??
tu zdaje się 4/12 czyli 1/3, ale czy są na to jakieś wzory??
prawdopodobienstwo - kulki i karty
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobienstwo - kulki i karty
Ad 1
Ze zdarzeń przeciwnych:
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{C^3_{49}}{C^3_{52}}\\
P(A)=1-P(A')=1-\frac{C^3_{49}}{C^3_{52}}}\)
Ad 2
Takie samo jak za pierwszym czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{8}{26}=\frac{4}{13}}\)
Ad 3
Wzór pewnie by się jakiś znalazł, ale po co kombinować, skoro logicznie myślisz? Tylko, że: mamy cztery rodzaje figur (walet, dama, król, as), co daje 16 kart. Cztery damy, czyli \(\displaystyle{ P=\frac{4}{16}=\frac{1}{4}}\).
Ze zdarzeń przeciwnych:
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{C^3_{49}}{C^3_{52}}\\
P(A)=1-P(A')=1-\frac{C^3_{49}}{C^3_{52}}}\)
Ad 2
Takie samo jak za pierwszym czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{8}{26}=\frac{4}{13}}\)
Ad 3
Wzór pewnie by się jakiś znalazł, ale po co kombinować, skoro logicznie myślisz? Tylko, że: mamy cztery rodzaje figur (walet, dama, król, as), co daje 16 kart. Cztery damy, czyli \(\displaystyle{ P=\frac{4}{16}=\frac{1}{4}}\).
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 20:12 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
prawdopodobienstwo - kulki i karty
*Kasia, hej, dzieki serdeczne za pomoc w zadaniach, czuje jednak pewien niedosyt. Ja z prawdopodobienstwem nie mialem nic wspolnego od ponad 4 lat, ale co nieco z matmy kapuje (Mozliwe ze dobrze zrobilas, tylko ja potrzebuje jeszcze paru wyjasnien - a wiec do zad. 1 przedstawilas rozwiazanie, ale nie prawdopodobienstwa, tylko kombinacje wylosowania 3 elementow z 49 elementowego zbioru (chyba) W kazdym razie P musi sie zawierac w zbiorze a z Twojego rozw. wychodzi jakas duza liczba calkowita...
a co do zad 2. - dlaczego takie samo jak za pierwszym?? przeciez jak za pierwszym wylosujemy zielona, to za drugim prawdopodobienstwo zmaleje... a moze te zadania jednak sa takie latwe, tylko mi sie wydawalo ze trzeba cos kombinowac i jakos sumowac prawdopodobienstwa...
a co do zad. 3 to zgadzam sie, trzeba dorzucic asa, bo go nie policzylem..
tak czy inaczej wielkie dziekie za fatyge i czas:)
i dla przypomnienia skopije tresc zadan, a jezeli mialabys jakies uwagi co do moich uwag, to prosilbym na maila czarpio@wp.pl
zad. 1. Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 3 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowano co najmniej 1 asa??
zad.2 Z urny zawierającej 12 kul białych, 8 zielonych i 6 czarnych losujemy bez zwracania 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowano kulę zieloną??
zad. 3 Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania damy, jeżeli wiadomo, że wylosowana karta jest figurą ??
a co do zad 2. - dlaczego takie samo jak za pierwszym?? przeciez jak za pierwszym wylosujemy zielona, to za drugim prawdopodobienstwo zmaleje... a moze te zadania jednak sa takie latwe, tylko mi sie wydawalo ze trzeba cos kombinowac i jakos sumowac prawdopodobienstwa...
a co do zad. 3 to zgadzam sie, trzeba dorzucic asa, bo go nie policzylem..
tak czy inaczej wielkie dziekie za fatyge i czas:)
i dla przypomnienia skopije tresc zadan, a jezeli mialabys jakies uwagi co do moich uwag, to prosilbym na maila czarpio@wp.pl
zad. 1. Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 3 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowano co najmniej 1 asa??
zad.2 Z urny zawierającej 12 kul białych, 8 zielonych i 6 czarnych losujemy bez zwracania 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowano kulę zieloną??
zad. 3 Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania damy, jeżeli wiadomo, że wylosowana karta jest figurą ??
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobienstwo - kulki i karty
Pierwsze poprawiłam - głupi błąd.
Drugie można rozpisywać z drzewa, ale to metoda na około. Można zauważyć, że wylosowanie np. pary biała i zielona jest tak samo prawdopodobne jak zielona i biała.
Drugie można rozpisywać z drzewa, ale to metoda na około. Można zauważyć, że wylosowanie np. pary biała i zielona jest tak samo prawdopodobne jak zielona i biała.