Witam serdecznie, mógłby ktoś mnie nakierować jak rozwiązać to zadanie? Nie jest szczególnie trudne, ale po prostu nie mam zielonego pojęcia, jak je ruszyć.
W czasie nurkowania 5% ma kontuzje, a 0,1% ma urazy śmiertelne. Oblicz prawdopodobieństwo, że mniej niż 6 osób będzie miało w sezonie kontuzje, jeśli przewija się przez ośrodek 250 osób.
Wydedukowałam z tego na razie tyle, że dane dot. urazów śmiertelnych zostały chyba podane tak dla zmyłki. Z góry dzięki.
Prawdopodobieństwo wystąpienia kontuzji
- Assassin-Girl
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Maczu-Pikczu
- Podziękował: 33 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wystąpienia kontuzji
\(\displaystyle{ p=0,05}\)
\(\displaystyle{ n=250}\)
\(\displaystyle{ X}\)-liczba osób kontuzjowanych
\(\displaystyle{ EX=np=12,5}\)
\(\displaystyle{ VarX=np(1-p)=11,875}\)
\(\displaystyle{ P(X<6)=P( \frac{X-12,5}{ \sqrt{11,875} } < \frac{6-12,5}{\sqrt{11,875}})=F(-1,89)=1-F(1,89)=1-0,97062=0,02938}\)
\(\displaystyle{ n=250}\)
\(\displaystyle{ X}\)-liczba osób kontuzjowanych
\(\displaystyle{ EX=np=12,5}\)
\(\displaystyle{ VarX=np(1-p)=11,875}\)
\(\displaystyle{ P(X<6)=P( \frac{X-12,5}{ \sqrt{11,875} } < \frac{6-12,5}{\sqrt{11,875}})=F(-1,89)=1-F(1,89)=1-0,97062=0,02938}\)