prawdopob. że odległość punktu od środka szesciokata...
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
prawdopob. że odległość punktu od środka szesciokata...
Z wnętrza sześciokąta formnego o boku a wybrano losowo jeden punkt. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że odległość tego punktu od środka sześciokata nie przekracza x, gdzie \(\displaystyle{ 0 < x < \frac{ a\sqrt{3}}{2}}\)?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
prawdopob. że odległość punktu od środka szesciokata...
A- punkt leży w zadanym powyżej obszarze
Tu prawdopodobieństwo jest stosunkiem pól.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{pole. zawierajace. punkty. spelniajace. A ( pole. kola) }{pole. calkowite(czyli. pole. szesciokata)}}\)
Tu prawdopodobieństwo jest stosunkiem pól.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{pole. zawierajace. punkty. spelniajace. A ( pole. kola) }{pole. calkowite(czyli. pole. szesciokata)}}\)