Rzut kostką
Rzut kostką
Każdy z graczy "Ga" i "Gb" rzuca kostką. Jeśli bezwzględna wartość z różnicy liczb oczek wyrzuconych na kostkach obu graczy wynosi 0, 1 lub 2 - zwycięża gracz "Ga". W przeciwnym przypadku zwycięża gracz "Gb". Czy opisana gra losowa jest sprawiedliwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Rzut kostką
Z czym masz problemy w tym zadaniu? Musisz wyznaczyć najpierw rozkład opisanej zmiennej losowej, a potem liczymy standardowo wartość oczekiwaną.
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Rzut kostką
Najszybciej będzie zrobić to wspomagając się tabelką - w kolumnach możliwe wartości oczek dla Ga, w wierszach dla Gb. Samą tabelę uzupełniasz wpisując wartość bezwzględną pomiędzy wyrzuceniami Ga i Gb. Wtedy \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 36}\), zliczamy ile postawiliśmy w tabelce zer, jedynek oraz dwójek i powinniśmy dostać \(\displaystyle{ P(wygrywa Ga)= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(wygrywa Gb) = \frac{1}{3}}\).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P(wygrywa Gb) = \frac{1}{3}}\).
Pozdrawiam.