Warunek martyngału dla procesów skokowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Warunek martyngału dla procesów skokowych

Post autor: Kmitah »

Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie procesem postaci
\(\displaystyle{ f=sum_{k=0}^{n-1} gamma_k 1_{[t_k, t_{k+1})}(t)}\), gdzie \(\displaystyle{ \gamma_k}\) są zmiennymi losowymi całkowalnymi w kwadracie oraz \(\displaystyle{ \mathcal{F}_{t_k}}\)-mierzalnymi. Pokazać, że dla \(\displaystyle{ s<t}\):
\(\displaystyle{ E(f(t)|\mathcal{F}_s)=f(s)}\).
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Warunek martyngału dla procesów skokowych

Post autor: robertm19 »

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że za mało tu założeń żeby to wykazać.
ODPOWIEDZ