Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny o parametrach:
\(\displaystyle{ 15}\)(wartośc oczekiwana) i
\(\displaystyle{ 2}\)(odchylenie standardowe)
Znaleźc:
a)prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) przyjmie znaczenie z przedziału \(\displaystyle{ (9;19)}\)
b)prawdopodobieństwo tego, że \(\displaystyle{ \left| X-15\right| \le 3}\)
rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
rozkład normalny
Ciężko to na forum wyjaśnić, ale liczymy
\(\displaystyle{ P(X<z)=P(\frac{X-5}{\sigma}<\frac{z-5}{\sigma}}\)
\(\displaystyle{ \frac{X-5}{\sigma}}\) znamy rozkład i sprawdzamy z tablic.
Na tym schemat polega.
\(\displaystyle{ P(X<z)=P(\frac{X-5}{\sigma}<\frac{z-5}{\sigma}}\)
\(\displaystyle{ \frac{X-5}{\sigma}}\) znamy rozkład i sprawdzamy z tablic.
Na tym schemat polega.