w urnie moze byc 4 lub 5 kul z tym samym prawdopodobienstwem . Kule sa ponumrowane kolejnymi liczbami naturalnymi od 1 wzwyż. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule i zapisujemy ich numery w kolejnosci wylosowania. Obliczyc prawdopodobienstwo ze w urnie były 4 kule jesli liczba utworzona z zapisanych cyfr okazała sie byc mniejsza niz 44 ?
Prosze o odpowiedź
Schemat urnowy
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Schemat urnowy
Ostatnio zmieniony 12 cze 2013, o 21:30 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Barbara777
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gówniak k. Bukowiny
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 115 razy
Schemat urnowy
\(\displaystyle{ H_1}\) - byly cztery kule
\(\displaystyle{ H_2}\) bylo 5 kul
\(\displaystyle{ A}\) - wyszla liczba mniejsza niz 44
Twierdzenie Bayesa:
\(\displaystyle{ P(H_1)=P(H_2)=\frac{1}{2},\quad P(A/H_1)=1,\quad P(A/H_2)=\frac{3}{4}}\)
,
\(\displaystyle{ H_2}\) bylo 5 kul
\(\displaystyle{ A}\) - wyszla liczba mniejsza niz 44
Twierdzenie Bayesa:
\(\displaystyle{ P(H_1/A)=\frac{P(A/H_1)P(H_1)}{P(A/H_1)P(H_1)+P(A/H_2)P(H_2)}}\)
Tu mamy\(\displaystyle{ P(H_1)=P(H_2)=\frac{1}{2},\quad P(A/H_1)=1,\quad P(A/H_2)=\frac{3}{4}}\)
,
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Schemat urnowy
Przepraszam, że się czepiam, ale czy tak trudno napisać słowo zadanie zamiast słowa określającego, za przeproszeniem, końską dupę?
Może admini powinni wlepiać taki obrazek wszystkim którzy tak tytułują swoje wpisy?
Może admini powinni wlepiać taki obrazek wszystkim którzy tak tytułują swoje wpisy?