potrzebowałbym pomocy z tymi zadaniami:
1. wsrod 80 osob, prawdopodobienstwo ze zda egzamin wynosi 0,9 (niezaleznie). Oblicz pradwopodobienstwo że zda 78 osob
2. urządzenie składa się z 3 niezależnych elementów z czego dwa sie zepsuły. prawdopodobieństwo że zepsuł sie element 1 wynosi 0,4 że drugi 0,2 że trzeci 0,3. jakie jest prawd. że zepsuły sie elementy 1 i 2 ?
@edit
czy odpowiedz do pierwszego zadania to 0,88?
2 zad z prawdopodobienstwa
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
2 zad z prawdopodobienstwa
nie za duże liczby na Bernoulliego?
tak by to wyglądało...
\(\displaystyle{ {80 \choose 78} \cdot 0,9 ^{78} \cdot 0,1^{2}}\)
tak by to wyglądało...
\(\displaystyle{ {80 \choose 78} \cdot 0,9 ^{78} \cdot 0,1^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 23:17 przez snd0cff, łącznie zmieniany 2 razy.