Obliczyć prawdopodobieństwo produkcji.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dzanomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 cze 2013, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Obliczyć prawdopodobieństwo produkcji.

Post autor: dzanomaro »

Siemka

Mam zadanie, początkowo wydawało mi się dość proste jednak nie wiem jak się do tego zabrać >.<

"Produkowane elementy dzielone są na dwie grupy: I gatunek i II gatunek. Ocenia się, że w całej
produkcji jest 20% sztuk pierwszego gatunku i 80% sztuk II gatunku. Pobrano w sposób losowy 80 sztuk
produkcji i stwierdzono, że jest 10 sztuk I gatunku i 70 sztuk II gatunku. Jakie jest prawdopodobieństwo
otrzymania takiego wyniku? Jakie płyną stąd wnioski ? "


Pomoże ktoś?? ;]


EDIT:
Czy to prawdopodobienstwo będzie
\(\displaystyle{ P=(10*20\% + 70*80\%)/80=0,725}\)??
Czy mój tok rozumowania jest dobry?
I jakie wnioski stąd płyną?


EDIT2:

Nowa metoda rozwiązania:
z równania bernoulliego:

przyjąłem, że sukces to 1 gat.
\(\displaystyle{ P(X=10)= {80 \choose 10} * 0,2^{10} * 0,8^{70} \approx 0,0277}\)

Ogarnie ktoś, czy dobrze?? ;]
I jakie wnioski z tego płyną?
ODPOWIEDZ