Generator procesu Wienera z dryfem [Procesy stochastyczne]

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Astat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 13 lis 2010, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Generator procesu Wienera z dryfem [Procesy stochastyczne]

Post autor: Astat »

Mam pokazać, że generatorem procesu \(\displaystyle{ W_t+t}\) jest \(\displaystyle{ T_tf(x)= \frac{1}{2}f''(x)+f'(x)}\). Mój problem właściwie jest analityczny: w pewnym momencie napotykam wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{t} \int _\methbb{R} g(t,y,-x)f(y)dy - \frac{f(x)}{t}}\), a to rzekomo dąży do \(\displaystyle{ \frac{f''(x)}{2}}\). Jak pokazać tę zbieżność?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Generator procesu Wienera z dryfem [Procesy stochastyczne]

Post autor: Alef »

Ja bym policzył różniczkę Ito procesu \(\displaystyle{ W_{t}+t}\). To co stoi przy \(\displaystyle{ dt}\) to generator.
ODPOWIEDZ