Rozkład jednostajny.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Fibonacci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 cze 2012, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Rozkład jednostajny.

Post autor: Fibonacci »

Mam problem z następującym zadaniem.

Niech \(\displaystyle{ X_{0}=1}\). Zmienna \(\displaystyle{ X_{k}}\) ma rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [0;X_{k-1}]}\). Wyznacz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y=X_{n}^{-1}}\).

Posiadam rozwiązanie tego zadania, jednak nie rozumiem w nim jednej rzeczy. Mianowicie jest tam napisane:
\(\displaystyle{ f_{X_{k}|X_{k-1}=x_{k-1}}(x)=\frac{1}{x_{k-1}} I_{[0;x_{k-1}]}(x) \\
f_{X_1,...,X_n}(x_1,...,x_n)=\frac{1}{x_{1}}...\frac{1}{x_{n-1}} I_{[0;1]}(x_1)...I_{[0;x_{n-1}}](x_n),}\)

gdzie \(\displaystyle{ I}\) to indykator.
Nie rozumiem, skąd bierze się ta równość na funkcję gęstości rozkładu łącznego.
miodzio1988

Rozkład jednostajny.

Post autor: miodzio1988 »

przecież to jest iloczyn \(\displaystyle{ n}\)tych pierwszych funkcji
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozkład jednostajny.

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ f_{x,y}=f_{x|y}\cdot f_{y}}\)
Fibonacci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 cze 2012, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Rozkład jednostajny.

Post autor: Fibonacci »

miodzio- to że jest to iloczyn tych funkcji to każdy widzi. Pytanie brzmi dlaczego moge to tak zapisać.
ODPOWIEDZ