Ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9\right\}}\) losujemy kolejno ze zwracaniem i zapisujemy w kolejnośći losowania otrzymując liczbe 3 cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
-liczby parzystej
Mam takie zadanie w zeszycie, jest drzewko i taki zapis \(\displaystyle{ 9\cdot 9 \cdot 4=324}\)- skąd to się wzięło ?
Prawdopodobieństwo - wylosowanie liczby parzystej.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Prawdopodobieństwo - wylosowanie liczby parzystej.
Dziwne, że temat zadania napisałeś dobrze, po czym piszesz z błędem.malacz pisze:liczby pażystej
Co do zapisu - symbol mnożenia to
Kod: Zaznacz cały
cdot
Przechodząc do zadania, prawdopodobnie chodzi o wyznaczenie ilości zdarzeń sprzyjających. Zauważ, że na pierwszych dwóch miejscach tej liczby może stać dowolna cyfra, natomiast na ostatnim miejscu musi stać cyfra parzysta, aby cała liczba była parzysta.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 15 razy
Prawdopodobieństwo - wylosowanie liczby parzystej.
Hm nie bardzo rozumiem skąd się akurat wzięło \(\displaystyle{ 9*9*4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Prawdopodobieństwo - wylosowanie liczby parzystej.
Pierwszą cyfrę losujesz na \(\displaystyle{ 9}\) sposobów, drugą na \(\displaystyle{ 9}\). Z trzecią jest inaczej, gdyż musi to być cyfra będąca liczbą parzystą. Masz takich cyfr (nie wliczając \(\displaystyle{ 0}\)) dokładnie \(\displaystyle{ 4: 2, 4, 6, 8}\). Tak więc z reguły mnożenia trzycyfrową liczbę parzystą, złożoną z podanych cyfr, możesz wybrać na \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 4= 324}\) sposoby.
Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 9^{3}}\). Tak więc prawdopodobieństwo uzyskania takiej liczby będzie wynosić \(\displaystyle{ \frac{324}{9^{3}}}\).
Żadne drzewka nie są tu potrzebne.
Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 9^{3}}\). Tak więc prawdopodobieństwo uzyskania takiej liczby będzie wynosić \(\displaystyle{ \frac{324}{9^{3}}}\).
Żadne drzewka nie są tu potrzebne.