Znajdź gęstość prawdopodobieństwa sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ X, Y}\) o rozkładach jednostajnych w przedziale \(\displaystyle{ (a, b)}\)
Proszę o pomoc
Gęstość prawdopodobieństwa sumy dwóch zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Gęstość prawdopodobieństwa sumy dwóch zmiennych losowych
Poprzez splot funkcji.
\(\displaystyle{ f(z)=\int_{-\infty}^{\infty}f_{X}(x)f_{Y}(z-x)dx}\)
\(\displaystyle{ f(z)=\int_{-\infty}^{\infty}f_{X}(x)f_{Y}(z-x)dx}\)