Dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o funkcji gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{2}(x+1), -1 \le x \le 1 \\ 0, pozostale x\end{cases}}\)
Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=1- x^{2}}\)
Podaj wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ EY}\)
Proszę o pomoc
Funkcja gęstości, rozkład zmiennej losowej
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Funkcja gęstości, rozkład zmiennej losowej
\(\displaystyle{ F_Y(t)=P(Y\leq t)=P(1-X^2\leq t)=P(1-t\leq X^2)=\\
\\
P(-\sqrt{1-t}\geq X \vee X>\sqrt{1-t})=\ldots}\)
\\
P(-\sqrt{1-t}\geq X \vee X>\sqrt{1-t})=\ldots}\)