Zbiór ciągów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gnegon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milówka
Podziękował: 2 razy

Zbiór ciągów

Post autor: Gnegon »

Witam i bardzo proszę o sprawdzenie zadania:
Niech A będzie zbiorem ciągów długości n złożonych z cyfr 1,2,3,4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wzięty ciąg zawiera dokładnie k+2 jedynek, przy czym zaczyna się i kończy 1? n>k+2

Zaczynam od określenia liczby wszystkich możliwości ułożenia ciągu:

\(\displaystyle{ \Omega \ = \ 4^{n}}\)

Teraz ilość kombinacji sprzyjających wynosi:

\(\displaystyle{ A \ = \ {n-2\choose k}*3^{n-k-2}}\)

Czyli prawdopodobieństwo wynosi:

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\Omega}{A}}\)

Czy to jest dobrze rozwiązane?
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbiór ciągów

Post autor: yorgin »

Gnegon pisze:Czyli prawdopodobieństwo wynosi:

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\Omega}{A}}\)
Licznik z mianownikiem odwrotnie. Reszta ok.
Gnegon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milówka
Podziękował: 2 razy

Zbiór ciągów

Post autor: Gnegon »

Dzięki, ten ostatni wzór to źle napisałem z pośpiechu
ODPOWIEDZ