Schemat Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ktos_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 27 gru 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 18 razy

Schemat Bernoulliego

Post autor: Ktos_88 »

W urnie jest 10 kul białych i 10 czarnych i 5 zielonych. Losujemy kulę 20 razy (ze zwracaniem)
Obliczyć prawdopodobieństwo, że biała wypadnie więcej niż 18 razy.
\(\displaystyle{ P(X>18)= P(X=19)+P(X=20) = {20 \choose 19} (\frac{2}{5})^{19} (\frac{3}{5})+ {20 \choose 20} (\frac{2}{5})^{20} (\frac{3}{5})^{0}}\)
Jest to dobrze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Schemat Bernoulliego

Post autor: piasek101 »

tak
ODPOWIEDZ