rozkład ciągu zmiennych losowych, prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jezjez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2013, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

rozkład ciągu zmiennych losowych, prawo wielkich liczb

Post autor: jezjez »

Zadanie:
Z odcinka [0,2] wybrano losowo niezależnie 2 punkty x i y.
a) rozważmy ciąg zmiennych losowych (\(\displaystyle{ X_{n}}\)) dla n=1,2.... Zmienna losowa \(\displaystyle{ X_{n}}\) przyjmuje wartość1, gdy \(\displaystyle{ y>nx^{2}}\) i wartość 0 w przeciwnym przypadku. Wyznaczyć rozkłady zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{n}}\) , n=1,2,3...

b) sprawdzić czy ciąg zmiennych losowych (\(\displaystyle{ X_{n}}\)) spełnia mocne prawo wielkich liczb

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w rozwiązywaniu tego zadania!
miodzio1988

rozkład ciągu zmiennych losowych, prawo wielkich liczb

Post autor: miodzio1988 »

Dla \(\displaystyle{ n=1}\) zobaccz co się dzieje najpierw
ODPOWIEDZ