wykaż pewność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

wykaż pewność zdarzeń

Post autor: Matka Chrzestna »

Para \(\displaystyle{ ( \Omega , P )}\)
jest przestrzenią paraboliczną,
a \(\displaystyle{ A \Omega}\)
i \(\displaystyle{ B \Omega}\)
sa zdarzeniami niezależnymi.
Wykaż, że jeżeli
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\)
to jedno z tych zdarzeń jest zdarzeniem pewnym
\(\displaystyle{ P(A)=1}\) lub \(\displaystyle{ P(B)=1}\)
---
nie bardzo wiem jak rozwiązać to zadanko
proszę o pomoc
i z góry dziękują za wskazówki i rozwiązania
pozdrawiam
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

wykaż pewność zdarzeń

Post autor: baksio »

Zdarzenia są niezależne więc:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)*P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B) - P(A \cap B)=1}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A)*P(B)=1}\)
\(\displaystyle{ P(A)-P(A)*P(B)=1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)*[1-P(B)]=1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)*[1-P(B)]-[1-P(B)]=0}\)
\(\displaystyle{ [1-P(B)][P(A)-1]=0}\)
więc:
\(\displaystyle{ P(B)=1 P(A)=1}\)
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

wykaż pewność zdarzeń

Post autor: abrasax »

Matka Chrzestna, dobrze jest korzystać z opcji szukaj, zadanie powiło się w ostatnim tygodniu już 3 razy
ODPOWIEDZ