Sieci bayesowskie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ziom815
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2011, o 09:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Sieci bayesowskie

Post autor: ziom815 »

AU
AU
90pvns.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 36 razy
Mam za zadanie obliczyć P(M|C)

O ile wyznaczenie P(M) i P(C) nie sprawiło mi trudności to nie mam pojęcia w jaki sposób powiązać te zdarzenia ze względu na wspólny korzeń.

Prosiłbym o wytłumaczenie mi w jaki sposób miałbym to obliczyć.


Dane wartości
P(R) = 0,15
P(G) = 0,03
P(B|~G) = 0,05
P(B|G) = 0,85
P(C|B) = 0,80
P(C|~B) = 0,30
P(M|G,~R) = 0,30
P(M|G,R) = 0,90
P(M|~G,R) = 0,75
P(M|~G,~R) = 0,20
P(P|M) = 0,70
P(P|~M) = 0,50
P(U|~R) = 0,25
P(U|R) = 0,40
ODPOWIEDZ