Mam problem z rozwiązaniem zadania:
Liczba jajeczek składanych przez pewnego owada jest zmienną losową o rozkładzie Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda >0}\), zaś każdy osobnik wylęga się z jajeczka z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\) niezależnie od innych (pozostałe osobniki giną). Znaleźć rozkład zmiennej losowej określającej liczę potomków owada. Proszę o pomoc.
Rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Rozkład Poissona
\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{-\lambda}\frac{\lambda^k}{k!}}\) - liczba jajeczek wynosi k.
\(\displaystyle{ P(Y=m|X=k)= {k \choose m}p^m(1-p)^{(k-m)}}\) - liczba wyklutych jajeczek, m=0,1,2,...,k
\(\displaystyle{ P(Z=n)=\sum_{k=n}^{\infty}P(Y=n|X=k)P(X=k)}\)
\(\displaystyle{ P(Y=m|X=k)= {k \choose m}p^m(1-p)^{(k-m)}}\) - liczba wyklutych jajeczek, m=0,1,2,...,k
\(\displaystyle{ P(Z=n)=\sum_{k=n}^{\infty}P(Y=n|X=k)P(X=k)}\)