Spośród 30 pytań,uczeń nie zna odpowiedzi na 4 pytania. Uczeń losowo wybiera dwa pytania. Narysuj drzewo ilustrujące to doświadczenie losowe, a następnie oblicz prawdopodobieństwo wybrania przez ucznia dwóch pytań ,na które nie zna odpowiedzi.
No i ja to zadanko robie ze schematu klasycznego i ładnie prosto wychodzi mi wynik, tylko nie wiem czy dobrze robię bo w treści zadania proszą o drzewko a drzewko kojarzy mi sie z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym ??:
Drzewko ilustrujące doświadczenie losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Drzewko ilustrujące doświadczenie losowe
.........../............
........zna...........nie...........I wyciągnięte pytanie
....../............./......
..zna.....nie...zna.....nie.....II wyciągnięte pytanie
Odpowiednie prawdopodobieństwa:
W pierwszym rzędzie - zna:\(\displaystyle{ \frac{26}{30}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{4}{30}}\)
niżej - zna:\(\displaystyle{ \frac{25}{29}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{4}{29}}\), zna:\(\displaystyle{ \frac{26}{29}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{3}{29}}\).
Prawdopodobieństwo dwóch nieznanych pytań: \(\displaystyle{ \frac{4}{30}\cdot\frac{3}{29}=\frac{2}{145}}\)
........zna...........nie...........I wyciągnięte pytanie
....../............./......
..zna.....nie...zna.....nie.....II wyciągnięte pytanie
Odpowiednie prawdopodobieństwa:
W pierwszym rzędzie - zna:\(\displaystyle{ \frac{26}{30}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{4}{30}}\)
niżej - zna:\(\displaystyle{ \frac{25}{29}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{4}{29}}\), zna:\(\displaystyle{ \frac{26}{29}}\), nie zna:\(\displaystyle{ \frac{3}{29}}\).
Prawdopodobieństwo dwóch nieznanych pytań: \(\displaystyle{ \frac{4}{30}\cdot\frac{3}{29}=\frac{2}{145}}\)