Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Aquena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 maja 2013, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Aquena »

W jaki sposób rozwiązuje się tego typu zadania?( proszę o opis i rozwiązanie przynajmniej jednego z nich)

1) \(\displaystyle{ X}\)- rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [-2,2]}\)
Znajdź rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=|X|}\)
2) \(\displaystyle{ X}\) rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [-1,2]}\)
Znajdź rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=-X}\)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, o 22:08 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

1. Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma funkcję gęstości
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}\frac{1}{2-(-2)}\mbox{dla} 2\leq x\leq 2 \\ 0, \mbox{gdy}x<-2 \mbox{lub} x>2\end{cases}.}\)
ODPOWIEDZ