rozklady - zadanko

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
LeNDo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2006, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ^_^

rozklady - zadanko

Post autor: LeNDo »

PZU ocenia, ze kazdego roku 1% ubezpieczonych mezczyzn traci zycie w okreslonego rodzaju wypadkach. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze w danym roku PZU bedzie musia lo wyplacic odszkodowanie wi¸ecej ni˙z trzy razy, je´sli ubezpieczylo od wypadkow 100 mezczyzn?

mam takie zadanko problem jest tylko w tym ze nie potrafie okreslic rozkladu choc wiem ze jest to banał :)
czy jest to rozklad 2-mianowy? p=1/100 k>3 n=?? czy moze błednie zrozumiałem tresc :)

pozdrawiam i zycze wesolych swiat

[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 14:00 ]
\(\displaystyle{ n=100}\)
\(\displaystyle{ p=1/100}\)
\(\displaystyle{ P(X>3)=1-P(X}\)
ODPOWIEDZ