Rozkład normalny, problem ze standaryzacją

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pdi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 sty 2013, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny, problem ze standaryzacją

Post autor: pdi90 »

Pewna fabryka produkuje konserwy, ktorych waga jest zmienna o rozkladzie normalnym z wartoscia srednia wynoszaca 320g i odchyleniem standardowym 45g.
Jaki procent konserw z tej fabryki wazy mniej niż 200 gram?
Chcemy wybrac 15 proc. najwiekszych konserw. Powyzej jakiej wagi konserwa zostanie wybrana?

Nie mam pojęcia jak to obliczyć?
Wiem, że na początku dokonuje się tzw. standaryzacji:

\(\displaystyle{ z= \frac{ x- \chi}{ s}}\)

W tym przypadku:

\(\displaystyle{ z= \frac{ 200-320}{45}=\frac{-120}{45}=-2,66}\)

I czy dobrze rozumuję, teraz:
\(\displaystyle{ P(Z<200)=1-0,99609=0,00391}\) ? Chyba coś nie tak?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład normalny, problem ze standaryzacją

Post autor: janusz47 »

Standaryzację przeprowadziłeś poprawnie.
Z własności dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ Pr(Z<200)=\phi(-2.66)=1-\phi(2.66)=1-0.996093}\)
ODPOWIEDZ