Pewna fabryka produkuje konserwy, ktorych waga jest zmienna o rozkladzie normalnym z wartoscia srednia wynoszaca 320g i odchyleniem standardowym 45g.
Jaki procent konserw z tej fabryki wazy mniej niż 200 gram?
Chcemy wybrac 15 proc. najwiekszych konserw. Powyzej jakiej wagi konserwa zostanie wybrana?
Nie mam pojęcia jak to obliczyć?
Wiem, że na początku dokonuje się tzw. standaryzacji:
\(\displaystyle{ z= \frac{ x- \chi}{ s}}\)
W tym przypadku:
\(\displaystyle{ z= \frac{ 200-320}{45}=\frac{-120}{45}=-2,66}\)
I czy dobrze rozumuję, teraz:
\(\displaystyle{ P(Z<200)=1-0,99609=0,00391}\) ? Chyba coś nie tak?
Rozkład normalny, problem ze standaryzacją
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozkład normalny, problem ze standaryzacją
Standaryzację przeprowadziłeś poprawnie.
Z własności dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ Pr(Z<200)=\phi(-2.66)=1-\phi(2.66)=1-0.996093}\)
Z własności dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ Pr(Z<200)=\phi(-2.66)=1-\phi(2.66)=1-0.996093}\)