Dystrybuanta prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ F(x)}\) jest dystrybuantą zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 \text{ dla }x \le -1\\ 0,1\text{ dla } -1<x \le 2\\ 0,4 \text{ dla } 2<x \le 6\\ 1\text{ dla } x>6 \end{cases}}\)
Policz \(\displaystyle{ P(0<x \le 2);}\)
\(\displaystyle{ P(X=2);}\)
\(\displaystyle{ P(x>-1);}\)
\(\displaystyle{ P(0 \le x \le 6)}\)
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013, o 22:50 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
najlepiej sobie ją narysować i odczytać z wykresu.
np dla \(\displaystyle{ P\left( X>-1\right)=1}\)
np dla \(\displaystyle{ P\left( X>-1\right)=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
Dzięki, ale muszę się przyznać, że jestem zielony w tym temacie. Bardzo staram się nauczyć poprawnie to liczyć, ale niestety źródła z których korzystam są mało "przejrzyste", mógłbyś mi powiedzieć jak to odczytałeś?
-- 23 maja 2013, o 22:28 --
Bo wykres sporządziłem, może źle to robię...-- 23 maja 2013, o 22:41 --Albo powiedz mi chociaż jakie są wyniki dla pozostałych przykładów, a ja postaram się sam dojść do tego jak to odczytałeś.
-- 23 maja 2013, o 22:28 --
Bo wykres sporządziłem, może źle to robię...-- 23 maja 2013, o 22:41 --Albo powiedz mi chociaż jakie są wyniki dla pozostałych przykładów, a ja postaram się sam dojść do tego jak to odczytałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P\left( 0<X \le 2\right)=F\left( 2\right) -F\left( 0\right) =0,1}\)
-- 24 maja 2013, o 00:02 --
popatrz sobie na punkty 2.2 i 2.4
-- 24 maja 2013, o 00:03 --
\(\displaystyle{ P\left( X=2\right) =0,1}\)-- 24 maja 2013, o 00:06 --\(\displaystyle{ P\left( 0 \le X \le 6\right) =0+0,1+0,4=0,5}\)
-- 24 maja 2013, o 00:02 --
popatrz sobie na punkty 2.2 i 2.4
-- 24 maja 2013, o 00:03 --
\(\displaystyle{ P\left( X=2\right) =0,1}\)-- 24 maja 2013, o 00:06 --\(\displaystyle{ P\left( 0 \le X \le 6\right) =0+0,1+0,4=0,5}\)
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
Strasznie nieczytelny ten skrypt.
Tutaj na stronie 3 masz ładnie opisane własności dystrybuanty i to jak odczytywać prawdopodobieństwo na jej podstawie.
Tutaj na stronie 3 masz ładnie opisane własności dystrybuanty i to jak odczytywać prawdopodobieństwo na jej podstawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
Dystrybuanta prawdopodobieństwa
właśnie przygotowuje się na kolokwium do tej Pani xD-- 24 maja 2013, o 01:09 --Dzięki, zrozumiałem zagadnienie.