Prawdopodobieństwo - n-kąt foremny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zwierze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo - n-kąt foremny

Post autor: zwierze »

Witam, mam problem z tym zadaniem:

Losujemy parę wierzchołków n - kąta foremnego. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że odcinek o końcach w wylosowanych punktach nie jest bokiem tego n- kąta?

Wydaje mi się, że omega to będzie:
\(\displaystyle{ {n \choose 2} = \left( n-1\right) \frac{1}{2} n}\)

Idąc dalej, powypisywałem sobie kilka n-kątów. Wybierając jeden z ich wierzchołków w:
pięciokącie 2 możliwości
sześciokącie 3 możliwości
siedmiokącie 4 możliwości
ośmiokącie 5 możliwości
dziewięciokącie 6 możliwości
dziesięciokącie 7 możliwości

Zachodzi tutaj zależnosć że ilość możliwości = n-3. Zatem, czy moc zdarzenia A = n-3?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Prawdopodobieństwo - n-kąt foremny

Post autor: acmilan »

\(\displaystyle{ n-3}\) jest możliwości z każdego wierzchołka,
W sumie jest \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\) możliwości - i to jest moc zdarzenia A.
zwierze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo - n-kąt foremny

Post autor: zwierze »

Ok, dziekuję za pomoc Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ