zmienna losowa, rozklad normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
misi8a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 6 paź 2011, o 21:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

zmienna losowa, rozklad normalny

Post autor: misi8a »

Hej,
ogolnie w liczeniu rozkladu normalnego i/lub standaryzacji nie ma nic trudnego, ale co jesli uzyskany wynik 'wykracza' poza tabele, ktora mam? (do 3,09)
Przyklad:
Zmienna losowa X ma rozklad normalny (10,2). Wyznaczyc prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ P\left( 2<X<4\right)}\)
robie wiec:
\(\displaystyle{ P\left( \frac{2-10}{2}<Z< \frac{4-10}{2} \right)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ P\left( -4<Z<-3\right)}\)
ze wzgledu na oba minusy:
\(\displaystyle{ F\left( 4\right)-F\left( 3\right)}\)
\(\displaystyle{ F\left( 3\right)=0,9987}\)
gdzie zrobilam blad, ze nie moge tego policzyc?
pozdrawiam (:
szw1710

zmienna losowa, rozklad normalny

Post autor: szw1710 »

Wszystko OK. Skorzystaj z Excela bądź z R. Mamy \(\displaystyle{ F(4)=0.9999683}\), \(\displaystyle{ F(3)=0.9986501}\).
misi8a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 6 paź 2011, o 21:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

zmienna losowa, rozklad normalny

Post autor: misi8a »

a, no to dobrze,
dzieki (:
ODPOWIEDZ