prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Vito_Manager
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 mar 2010, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STR
Podziękował: 2 razy

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: Vito_Manager »

Dokonuje się próby wyprodukowanych przedmiotów. Dla każdego przedmiotu prawdopodobieństwo
pomyślnego przejścia próby wynosi \(\displaystyle{ 0.8}\) i są to zdarzenia niezależne. Próbę kończy się po dojściu do pierwszego przedmiotu, który próby nie wytrzyma. Wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ P(X=k)}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) to ilość prób, następnie narysować rozkład ilości prób. Czy ilość prób może być nieskończona? A jeśli tak, to jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, o 19:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: Vardamir »

Jakieś pomysły?

Odnośnie wzoru na \(\displaystyle{ P \left( X=k \right)}\) , jeśli w k-tej próbie była porażka to ile sukcesów nastąpiło wcześniej?
Vito_Manager
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 mar 2010, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STR
Podziękował: 2 razy

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: Vito_Manager »

Jestem całkowicie zielony z tego. Nie wiem jak sie za to zabrać wogóle...
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: Vardamir »

Spróbuj odpowiedzieć na pytanie, które zadałem. To jest punkt wyjścia do rozwiązania tego zagadnienia.
matis_x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2013, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: matis_x »

Mam to samo zadanie, proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania:
Narysowałem drzewko i myślę że \(\displaystyle{ P(X=k)=0,2 \cdot (0,8)^{k-1}}\) Ilość prób nie może być nieskończona ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{k \to \infty }0,2 \cdot (0,8)^{k-1}=0}\) czy może powinno być \(\displaystyle{ \lim_{k \to \infty } (0,8)^{k}=0}\) ? I jeszcze rozkład:
Powinny być tylko punkty, bez krzywej ?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: Vardamir »

Rozkład podałeś dobrze. Ale później mylisz pojęcia. Granica powinna wynosić jeden dla dystrybuanty.

Aby sprawdzić czy jest to prawdopodobieństwo należałoby policzyć czy \(\displaystyle{ \sum_{1}^{\infty}\frac{1}{5} \left( \frac{4}{5} \right)^{k-1}}\) sumuje się do jedynki.

Odnośnie nieskończoności \(\displaystyle{ P \left( X=\infty \right) =\lim_{k \to \infty} \frac{1}{5} \left( \frac{4}{5} \right)^{k-1}=\dots}\)
matis_x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 maja 2013, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

prawdopodobieństwo pomyślnego przejścia próby

Post autor: matis_x »

\(\displaystyle{ P(X=k)=0,2 \cdot (0,8)^{k-1}}\) to jest ok i wykres, tak ?
,,Czy ilość prób może być nieskończona?" - trzeba policzyć \(\displaystyle{ \sum_{1}^{\infty}\frac{1}{5} \left( \frac{4}{5} \right)^{k-1}}\) Sprawdziłem że jest równe 1, czyli ilość prób nie może być nieskończona, czy się mylę ?
,,A jeśli tak, to jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?' Jeśli wcześniej się nie myliłem to tego nie trzeba liczyć, ale można policzyć ze wzoru \(\displaystyle{ P \left( X=\infty \right) =\lim_{k \to \infty} \frac{1}{5} \left( \frac{4}{5} \right)^{k-1}=\dots}\) ?

Faktycznie mylę pojęcia bo praktycznie nie mamy zajęć z RPiS-u ;/
ODPOWIEDZ