Mam zadanie :
\(\displaystyle{ X, Y}\) niezależne zmienne losowe .
Mają rozkłady :
\(\displaystyle{ P (X=0)=P(X=1) = \frac{1}{2} ,\
P(Y=0)= \frac{1}{3},\
P(Y=1)= \frac{2}{3}}\)
Znalezc rozkład \(\displaystyle{ Z=X+Y ,E(Z), D ^{2} (Z).}\)
Obliczyłam że \(\displaystyle{ P(Z=0) = \frac{1}{6} , \oraz P(Z=1) = \frac{1}{2}}\) Jak Obliczyć \(\displaystyle{ P(Z=2)}\) ?
Dlaczego dla \(\displaystyle{ Z=0, 1, 2}\) szukamy rozkłau ? Oraz jak zacząć obliczać\(\displaystyle{ E(Z) i D ^{2} (Z).}\)?
Zmienne losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Zmienne losowe
\(\displaystyle{ P(Z=0) = P(X+Y=0) = P(x=0,Y=0) = P(X=0)P(Y=0) = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(Z=1)= P(X+Y=1)= P(X=0,Y=1) + P(X=1,Y=0)=P(X=0)P(Y=1)+P(X=1)P(Y=0)=\frac{1}{2}}\)-- 21 maja 2013, o 10:15 --Czy E (Z) bedzie się wyrażało ,\(\displaystyle{ E(Z) = 0 \cdot P(Z=0) + 1 \cdot P(Z=1) + 2 \cdot P(Z=2) ?}\)
\(\displaystyle{ P(Z=1)= P(X+Y=1)= P(X=0,Y=1) + P(X=1,Y=0)=P(X=0)P(Y=1)+P(X=1)P(Y=0)=\frac{1}{2}}\)-- 21 maja 2013, o 10:15 --Czy E (Z) bedzie się wyrażało ,\(\displaystyle{ E(Z) = 0 \cdot P(Z=0) + 1 \cdot P(Z=1) + 2 \cdot P(Z=2) ?}\)