Witam. mam problem z kilkoma zadaniami z p-stwa na poziomi studiów.
1) Zmienna losowa ma gęstośc:
\(\displaystyle{ f= \begin{cases} 0 ; x\le 0 \\ c \cdot \sin \left( \frac{x}{2} \right) ; x \in \left( 0,\frac{ \pi }{2} \right) \\ 0 ; x \ge \frac{ \pi }{2} \end{cases}}\)
a) wyznaczyć c
b)wyznaczyć dystrybuantę
c)wyznaczyc taka liczbe x aby \(\displaystyle{ P \left( X>x \right) =0,5}\)
2) Zmienna losowa ma gęstośc:
\(\displaystyle{ f= \begin{cases} 0 ; x\le 0 \\ c \cdot \cos \left( \frac{x}{2} \right) ; x \in \left( 0,\frac{ \pi }{2} \right) \\ 0 ; x \ge \frac{ \pi }{2} \end{cases}}\)
a) wyznaczyć c
b)wyznaczyć dystrybuantę
c)wyznaczyc taka liczbe x aby \(\displaystyle{ P \left( X>x \right) =0,5}\)
dystrybuanta, gestosc p-stwa, zm. los. jednowymiarowa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dystrybuanta, gestosc p-stwa, zm. los. jednowymiarowa
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, o 21:28 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dystrybuanta, gestosc p-stwa, zm. los. jednowymiarowa
rozumiem ze mam to wszystko calka potraktować i przyrownac do \(\displaystyle{ 1}\) aby wyliczyc \(\displaystyle{ c}\)?
czyli calka z \(\displaystyle{ c \cdot \sin (x/2) dx =1}\) i wyliczamy \(\displaystyle{ c}\)...
a jak z dystybuanta bo nie wiem...
czyli calka z \(\displaystyle{ c \cdot \sin (x/2) dx =1}\) i wyliczamy \(\displaystyle{ c}\)...
a jak z dystybuanta bo nie wiem...