Zmienne losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
\(\displaystyle{ f(x,y) = a \exp\{-\frac{x^2}{2} - \frac{y^2}{4}\} \quad (x,y) \in R^2}\)
Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) jest to rozkład pr-stwa, a następnie zbadaj za pomocą funkcji \(\displaystyle{ \phi(p) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \int_{0}^{p} e^{-\frac{t^2}{2}}dt}\)
Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) jest to rozkład pr-stwa, a następnie zbadaj za pomocą funkcji \(\displaystyle{ \phi(p) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \int_{0}^{p} e^{-\frac{t^2}{2}}dt}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 20:18 przez midek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{+\infty}\int\limits_{-\infty}^{+\infty} f(x,y) dxdy = 1}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 20:48 przez midek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
Nie bardzo wiem jak, ale spróbuję:
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{+\infty}\int\limits_{-\infty}^{+\infty} f(x,y) dxdy = \int\limits_{-\infty}^{+\infty}\int\limits_{-\infty}^{+\infty} a \exp\{-\frac{x^2}{2} - \frac{y^2}{4}\}dxdy = a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{x^2}{2}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{y^2}{2}\}dy}\)
Nie wiem, jak obliczyć to exp, bo nie ma we wzorach na całki.
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{+\infty}\int\limits_{-\infty}^{+\infty} f(x,y) dxdy = \int\limits_{-\infty}^{+\infty}\int\limits_{-\infty}^{+\infty} a \exp\{-\frac{x^2}{2} - \frac{y^2}{4}\}dxdy = a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{x^2}{2}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{y^2}{2}\}dy}\)
Nie wiem, jak obliczyć to exp, bo nie ma we wzorach na całki.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
Co do rozkładu normalnego nie wiem, o co chodzi. Jego wzór na gęstość mam zastosować w obliczeniu całek?
Spektralny:
chodzi o
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{+\infty} e^{-x^2}dx = \sqrt{\pi}}\)
Jeśli tak, to wtedy co z dwójką w mianowniku?
Spektralny:
chodzi o
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{+\infty} e^{-x^2}dx = \sqrt{\pi}}\)
Jeśli tak, to wtedy co z dwójką w mianowniku?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Zmienne losowe
Znając tę całkę możesz oblicząć podobne: w Twoim przypadku wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x=\tfrac{y}{\sqrt{2}}}\) by przekonać się, że całka która Cię interesuje wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}\cdot \sqrt{\pi}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
Tak miało wyglądać?
\(\displaystyle{ a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{(\frac{y}{\sqrt{2}})^2}{2}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{(\frac{x}{\sqrt{2}})^2}{2}\}dy = a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{y^2}{4}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{x^2}{4}\}dy}\)
\(\displaystyle{ a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{(\frac{y}{\sqrt{2}})^2}{2}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{(\frac{x}{\sqrt{2}})^2}{2}\}dy = a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{y^2}{4}\}dx \cdot a \int\limits_{-\infty}^{+\infty} \exp\{-\frac{x^2}{4}\}dy}\)
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Zmienne losowe
\(\displaystyle{ 1 = a \int_\infty^\infty\int_\infty^\infty \exp(-\frac{x^2}{2} - \frac{y^2}{4})\mbox{d}x\mbox{d}y = a \sqrt{2\pi}\int_\infty^\infty \exp(- \frac{y^2}{4})\mbox{d}y}\)
a więc \(\displaystyle{ a=?}\) Czy masz jakieś skojarzenie z rozkładem normalnym?
a więc \(\displaystyle{ a=?}\) Czy masz jakieś skojarzenie z rozkładem normalnym?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 23:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 14 razy
Zmienne losowe
Więc trzeba podzielić przez 1 całe wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{2\pi}\int_\infty^\infty \exp(- \frac{y^2}{4})\mbox{d}}\)y, czyli \(\displaystyle{ a = \frac{1}{\sqrt{2\pi}\int_\infty^\infty \exp(- \frac{y^2}{4})\mbox{d}y}}\)
Dobrze?
Skojarzenie? Miałem, ale bardzo skomplikowany. W tym temacie jest:
332081.htm
Dobrze?
Skojarzenie? Miałem, ale bardzo skomplikowany. W tym temacie jest:
332081.htm
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Zmienne losowe
Tak, ale wypadałoby tę całkę w mianowniku policzyć, na przykład metodą zaproponowaną przeze mnie w jednym powyższych postów.